Rețetă de salvat – chec pufos ca la bunica acasă

Ingrediente:

1 kg de făină

Loading...

50 de grame de drojdie proaspătă

500 mililitri de lapte

100 de grame de unt

450 de grame de zahăr

5 gălbenuşuri

o linguriţă de sare

coajă de lămâie şi portocală

2 plicuri de zahăr vanilat

300 de grame de zahăr

5 linguri de cacao

300 de grame de nuci

Cum se prepară?

Încălzim laptele și dizolvăm în el 1 praf de sare, 450 g zahăr și 50 g drojdie, apoi lăsăm să dospească. Într-un vas, punem 1 kg făină, adăugăm maiaua dospită și cele 4 gălbenușuri de ou și frământăm bine până ce aluatul devine omogen.

Adăugăm cele 5 linguri de unt sau margarină topită, coajă rasă de la o lămâie și continuăm frământatul.

Lăsăm aluatul de cozonac la dospit până își dublează volumul. Pe o față de masă pe care în prealabil am presărat-o cu făină răsturnăm aluatul de cozonac și îl împărțim în șase părți egale.

Fiecare parte se întinde în formă de dreptunghi cu grosime de jumătate de centimetru. Peste aluatul de cozonac întins se așterne umplutura dulce, se rulează și apoi se împletesc câte trei rulouri.

Așezăm împletiturile în forma de cozonac unsă și tapetată. Puteţi folosi hârtie de copt, dar aveţi grijă să o ungeţi şi pe aceasta. Lăsaţi cozonacii la loc călduț la dospit pentru 1 oră.

Cu 15 minute înainte să expire timpul de dospit, aprindeți cuptorul. După ce corzile de cozonac au dospit, le ungem deasupra cu ou și le dăm la cuptorul preîncălzit.

După ce s-au copt, scoatem cozoancii din cuptor și îi lăsăm în tăvi acoperiți cu un prosop până se răcesc și pot fi scoși din forme.

Poftă bună!

Loading...